Как да пием уиски?

1. Ритуалът

В отделните страни уискито не само се произвежда по различен начин, но и се пие по различен начин. Така например в Шотландия и в Ирландия се пие със сода, в Съединените щати – с лед, което е абсолютно неприемливо за британците.

Уискито е напитка, която не може да се консумира в големи количества. Подходяща е за удоволствие и за отпускане.

За ценителите пиенето на уиски е цял ритуал. Ако искате да станете част от този ритуал, ето как протича. Първо се погледнете и преценете цвета на уискито. Налейте го в стъклена чаша и се преценете аромата му. Отпийте и почувствайте преливащия вкус на тази несравнима напитка. След като преглътнете, едновременно с неговата мекост ще усетите и прорязващата му сила. За да бъде пълен ритуалът на пиене на уиски, ви е необходима пура, която ще подчертае деликатния му вкус.

2. Правила

Всеки пие уиски както му харесва, но ако искате да оцените качеството на тази несравнима напитка, е необходимо да спазвате няколко правила за начина на дегустация и избора на чаша. За да почувствате най-пълно вкуса на уискито, не използвайте широки чаши с дебело стъкло, които са предназначени за уиски със сода или с лед. Ако стъклото на чашата е плътно, не можем да преценим цвета на напитката. Поради големия им диаметър ароматът на уискито се се разпръсква. Професионалистите препоръчват да се използва чаша с формата на лале, като например copita за шери. Сравнително малкият й диаметър и заоблените й стени позволяват на аромата на уискито да се концентрира на изхода на чашата и така максимално може да се оценят плюсовете и минусите на напитката. За вещия и опитен познавач на уиски е достатъчно само да го помирише, за да добие пълна представа за качеството му.

3. Температура

Уискито се пие преди всичко бавно. В чист вид. Препоръчително е да се съхранява на стайна температура, не в хладилника. Чашата, която се използва, трябва да е широка в основата си и да се стеснява към върха.

Повечето уиски са с алкохолно съдържание 40-43% , затова мнозина ги разрежат с вода. За целта използвайте мека вода, без въглероден двуокис. Други го предпочитат с лед,  т.нар. уиски „on the rocks“. Но трябва да имате предвид, че при изстудяване се намаляват вкусовите качества на уиските и то става „скучно“.

При приготвянето на коктейли използвайте само висококачествено уиски. При смесването  му с други напитки, се създават разнообразни вкусови усещания. Винаги го поднасяйте като добър коняк – не изстудено.