Някои аромати

За направата на всяко едно уиски се преминава през дълъг процес на производство и съхранение. Качеството на готовия продукт зависи от използваните суровини, от технологичната преработка и от начина на съхранение, но не по-малко зависи и от периода на отлежаване, както и от климатичните условия.

Всеки вид уиски се отличава със свой собствен и характерен аромат. Например шотладското уиски Single Malt Scotch Whisky  има морски и опушен аромат, защото при горенето му, в огъня се добавя торф.

В последната фаза на производство малцът се разрежда с вода, и това води до разтваряне на захарта и извличане на ароматите от малца. За дестилацията се използват медни варели. Така полученият дестилат се охлажда със студена изворна вода и колкото по-студена е използваната вода, толкова по-ароматно е уискито.

След дестилацията на напитката, тя се съхранява в дъбови бъчви, докато достигне желания алкохолен градус. През този период, както и през следващите няколко години, уискито извлича аромати от дървените бъчви и от въздуха и продобива своя типичен цвят.

Уиски Хайланд (Highland Malt Whisky)
В шотландската област Хайланд се намират множество дестилерии, които произвеждат най-различни марки уиски. Сред добре познатите на всички са малцовите уискита Гленморенджи (Glenmorangie) и Далмор (Dalmore), които са много качествени и деликатни. Но тук се правят и уискитата Глендронах (Glendronach), Глендуин (Glendoyne) и други.

Лоуленд уиски (Lowland Malt Whisky)
В сравнение с Хайленд Лоуленд, или „Страната на равнините“, прави по-нетрайни видове уиски. Местното уиски се характеризира с прекрасен аромат и е изключително меко, защото се дестилира три пъти.

Високоцененото в чужбина уиски Роузбенк (Rosebank) се прави в една от най-старите фабрики в областта. Задоволителни по своя вкус са уискитата Литълмил (Littlemill) и Лейдибърн (Ladyburn) , които не се използват в чист вид, а за производството на смесено уиски.

Зърново уиски, рецепта
Производството на това уиски датира от 1909 година. То се прави от царевица, към която се добавя малко малцов ечемик.
При производството на малцовото и на зърненото уиски има няколко основни разлики:
· Уискито от зърно се дестилира в специални дестилаторни апарати Коффи, в които алкохолът се преработва постоянно чрез пара.
· То се дестилира само веднъж.
· Този вид уиски трябва да се раглежда преди всичко като суровина, защото се използва за производството на огромен брой известни марки смесено уиски. То почти няма мирис и не се продава в чист вид. Почитателите му могат да намерят само една шотландска марка – Чойс Олд Камерон Бриг  (Choise Old Cameron Brig).