Видове уиски и класификация

Основите видове уиски са следните:

1. Malt whisky
Малцовото уиски е шотландско уиски, получено от чист ечемичен малц, без да бъде смесвано със зърново уиски. То има следните разновидности:
vatted malt - смес от малцови уискита от различни дестилерии
single malt – уиски, произведено в една дестилерия, възможно е съчетание от различни години на отлежалост
single cask - малцово уиски от един барел

През 1960 г. шотландската дестилерия Glenfiddich възстановила старинната рецепта за производство на малцово уиски. След нея започнали производството му и знаменитите Macallan, Glen Grant, The Glenlivet и Glenmorangie. Първоначално това уиски имало силно индивидуален вкус и аромат, така че за неутрализирането му, се добавяло зърнено уиски. По този начин дялът му на пазара все повече нараствал. Днес без значение от стандартната технология на производство, едномалцовите уискита се различават помежду си, но винаги имат прекрасен и незабравим вкус и аромат. Смята се, че различията между тях се обосновават от различния състав на водата, от климата в съответната област на производство, от специфичното оборудване и технологията на производство.

2. Grain whisky
Уискито от царевица се произвежда официално от 1909 г. В Шотландия го правят с малка добавка на малцов ечемик. Има някои основни разлики между производството на малцово и зърнено уиски.
На първо място зърненото уиски не се дестилира в казани, както малцовото, но в дестилационни апарати Coffey, в които се алкохолът се произвежда чрез непрекъсната обработка с пара. Втората разлика се състои в това, че зърненото уиски се дестилира само веднъж. И трето, зърненото уиски от техническа гледна точка може да се разглежда само като суровина, използвана за производството на най-популярния вид уиски – смесеното. Възможно е то да бъде използвано за производството на водка или джин. За производството на водка обаче е необходимо да бъде дестилирано до пет пъти.
Зърненото уиски е почти без мирис и не се продава в чист вид, но за почитателите му в Шотландия се предлага Choise Old Cameron Brig.

3. Blended whisky
Смесеното уиски се получава в резултат от смесването на малцово със зърнено уиски. С по-модерния външен вид на напитката се обяснява защо тя заема повече от 90% от продажбите на уиски. Най-голяма роля в производство на смесено уиски имат основните шотландски компании John Dewar, James Buchanan, James Mackie, John Walker и John Haig. Смесено, но с високо съдържание на малцово уиски е Chivas Regal.

Ирландски видове уиски са по-малко известни от шотландските. Сред тях най-търсените марки са 9-годишното Bushmills (което се произвежда от 1608 г.), Jameson’s (което се произвежда в Дъблин от 1780 г.), Erne’s antique, Paddy’s Old Irish, Tullamore Dew.