Кратък справочник

· Ирландско уиски
Отлежава най-малко три години. Тройно дестилирано. Разновидности:
still – направено по принципа на непрекъсната дестилация
single grain (еднозърново)
single malt (едномалцово)
blended (смесено)
vatted malt (барелово)

· Американско уиски
Видове:
straight (силно)
light (леко)
blended (смесено, със съдържание най-малко на 20% straight уиски)
rye (ръжено), бърбън , Тенеси и др.

· Смесено уиски
Прави се в барели по принципа на непрекъснатата дестилация, като се смесват различни едномалцови уискита и такива от няколко зърнени култури (15-40 вида).
Kentucky corn straight Bourbon Whiskey се прави от най-малко 80% царевица, докато за производството на Kentucky straight corn straight Bourbon Whiskey е необходимо да се използват 100% царевица.

· Single grain
Това е уискито, направено от една и съща зърнена култура – царевица, пшеница, ечемик, ръж, в една дестилерия.

· Straight whiskey
Силно уиски. Това е американско уиски, при което най-малко 51% от използваната суровина са зърнени култури. Ако например 51% е пшеница, това е wheat whiskey, ако е ръж, тогава е rye whiskey, а ако е царевица – става въпрос за bourbon whiskey. Отлежава две години в нови обгорени бъчви.

· Tennesse whiskey
Американско уиски от щата Тенеси, при което най-малко 51% от суровината е ръж. Алкохолното му съдържание е не по-малко от 80°. При филтрирането му се използват въглища от бял дъб. При Джак Даниелс например царевицата е 80% и за филтрирането му не се използват въглища от бял дъб, а от захарна тръстика.

Видове американско уиски

Американското уиски обикновено се разделя на няколко групи: Bourbon, Tennessee, Rye, Wheat, Corn and Blended уиски. Типичен пример за американския стил уиски са уискито от ръж, Tennessee Sour Mash, Bourbon (или Kentucky whiskey). Според световноизвестният автори и специалист в областта на уискито Майкъл Джексън "Това е американска класика" (World Book, 140). Като почто всяко американско уиски така и Kentucky whiskey се прави във варели с ректификационна колона. За направата му се използва царевица. Наименованието идва от района Бърбън в щата Кентъки, който е основният производител на този вид уиски.

Според законодателството в щата Kentucky whiskey трябва съдържа не по-малко от 51% от царевица. Въпреки това обаче обикновено процентът варира от 70% до 90%, а останалото са добакви на малцов ечемик, ръж и пшеница. Алкохолът отлежава в нови бъчви от бял дъб, които са специално обгорени твътре. Това е един много важен момент, защото именно поради обгарянето, бъчвите придават на уискито важни ароматни свойства - добре познатият ванилия и карамел. Според легендата Ревд Крейг (баптистки проповедник, който започнал да дестилира уиски през 1789 година) случайно открил положителните свойства на термичната обработка на бъчвите за отлежаване уиски. Първоначално те били обгаряни с цел да се дезинфектират.

Основните производствени центрове на уиски в Кентъки са Брадстоун, Франкфурт и Луисвил, където се произвеждат такива известни марки като Jim Beam, Old Crow и Old Grandad.

Най-разпространеният бърбън:
• Jim Beam (Jim Beam Distillery)
• Van Winkle (Buffalo Trace Distillery)
• Buffalo Trace (Buffalo Trace Distillery)
• Eagle Rare (Buffalo Trace Distillery)
• Blanton’s (Buffalo Trace Distillery)
• Maker’s Mark (Maker’s Mark Distillery)
• Woodford Reserve (Woodford Reserve Distillery)
• Evan Williams (Heaven Hill Distilleries)
• Elijah Craig (Heaven Hill Distilleries)
• Wild Turkey

Дестилериите, които произвеждат Tennessee Whiskey:
• Jack Daniel Distillery
• George Dickel Distillery

Уиски, направено от ръж:
• Wild Turkey Straight Rye Whiskey
• Van Winkle Family Reserve Rye 13 Year
• Sazerac Rye Whiskey 18 yr
• Rittenhouse Rye Whiskey
• Michters Rye Whiskey

Най-добрият бърбън

Уискито е познато не от скоро и неговото качество не е тайна. 15-годишното Wild Turkey American Spirit, което е с алкохолно съдържание 100% се оценява като "превъзходно", а Wild Turkey Kentucky Spirit като "изключително". Не по-малко ценено е Wild Turkey 101, но Rare Breed е нещо съвършено различно и оригинално. Съществува мнение, че Wild Turkey Rare Breed е най-добрата и най-фина форма на бърбъна.

Още на пръв поглед се забелязва, че Wild Turkey Rare Breed е различно. Бутилката е широка и с късо гърло. Тя предизвиква любопитството и дава знак, че от този продукт трябва да се очакват изненади.

В текста на етиката на бутилката обаче няма да намерите нищо особено. Изключение е само, че уискито е Rare Breed и barrel proof. Нещо повече е прикачената малка покана за присъединяване към Rare Breed Society – общество, специално създадено за интересуващите се от производство и дегустация на уиски. Целта на този маркетингов похват е да ви накара да се почувствате удостоени с поканата да станете част от клуба, но само след като закупите бутилка от това уиски.

Дегустация
Първото впечатление, което Wild Turkey Rare Breed оставя, е усещане на спирт, което обаче веднага е последвано от аромат на царевица, червени горски плодове и карамел. Вкусът на царевица и карамел накрая има силна нота а черен пипер. Финалът е изненадващо чист и гладък. Цветът му е богат червено-кехлибарен. Вкусовете са интересни и потвърждават гладкостта и добрия баланс на напитката.